SweetBetty İthal Şeker Sorgumu (Sorghum Saccaratum)
Şeker Sorgumu (Sorghum Saccaratum) yaz sezonunda yetiştirilen tek yıllık bir bitkidir. Genellikle yem bitkisi ve biyodizel olmak üzere enerji elde etme amaçlı ekilmektedir. Türkiye'de Vejetasyon (büyüme) süresi ortalama 90 gün olmakla birlikte toprağın verimliliği ve bakım şartlarına bağlı olarak boyu 3,5m - 5m'lere kadar uzayabilmektedir.
Şeker sorgumu önemli bir biyolojik enerji kaynağı ve silaj olarak değerlendirilebilen mevsimlik bir yem bitkisidir. Yüksek seviyede şeker içermesinden ötürü biyoetanol üretiminde kullanılan bir bitki olmasının yanında posası ile de hayvanlar için yüksek enerji içeren bir yem olma rolünü üstlenmektedir. SweetBetty ithal çeşidimizin içerdiği şeker oranı diğer silajlık şeker sorgumu tiplerinden ortalama %15 daha fazladır. Bu da ürünümüzü hayvanlar için daha cazip kılar.
Yem Bitkisinin Özellikleri
Ekim Zamanı: Çukurova ve Akdeniz Bölgesinde Şubat sonu Mart başı. Ege, Marmara, Kıyı Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu Nisan sonu - Mayıs başı. İç Anadolu ve Doğu Anadolu 15 Mayıs - Temmuz başı ekim yapılabilir.
Bitki Ömrü: Tek yıllık yem bitkisi.
Dekara tohum miktarı: Dekara 1 kilogram şeker sorgumu tohumu atılması yeterlidir.
Bitki boyu: Şeker sorgumunun boyu 5 metreye kadar uzayabilir.
Besin değerleri: %15-18 saf şeker, %4-5 ham protein, 1850 kilokalori enerji.
Olgunlaşma süresi: 130 ila 170 gün arası değişiklik göstermekte.
Gübre: Ekim yapılmadan önce dekara 30 kg DAP gübresi atılmalıdır.
Dekara yeşil ot verimi: Şeker sorgumu 11.2 tona kadar silaj verebilmektedir.
Dekara kuru ot verimi: Şeker sorgumu 2.5 tona kadar kuru ot verebilmektedir.
Şeker Sorgumu Nedir?
Şeker oranı diğer yem bitkilere göre daha yüksek, kardeşleme oranı oldukça fazla geniş yapraklı bir yem bitkisidir. Lezzetli ve bol sulu yapısından ötürü hayvan beslemede önemli bir yere sahiptir. SweetBetty ithal şeker sorgumunun şeker seviyesi Hayvan beslenmesinde kullanılan şeker sorgumunun et ve süt verimini artırdığı gözlemlenmiştir.
Şeker Sorgumu Ne İşe Yarar?
Şeker sorgumu önemli bir biyolojik enerji kaynağı ve silaj olarak değerlendirilebilen mevsimlik bir yem bitkisidir. Yüksek seviyede şeker içermesinden ötürü biyoetanol üretiminde kullanılan bir bitki olmasının yanında posası ile de hayvanlar için yüksek enerji içeren bir yem olma rolünü üstlenmektedir.
İthal Şeker Sorgumu Dönüme Ne Kadar Ot Verir?
Şeker Sorgumu, dönüme ortalama 8 ila 15 ton arası yeşil ot verebilmektedir. Alacağınız miktar toprak kalitesinden tutun ekim yöntemi, verilen gübre ve sulama gibi bir çok unsurdan etkilenecektir.
SweetBetty İthal Şeker Sorgumu Ekimi Nasıl Yapılır?
SweetBetty İthal Şeker Sorgumu ekimi yapılırken dekara 1 kilogram tohum atılmalıdır. Ekim zamanı genellikle bölgede kırağı ve don tehlikesinin geçtiği zaman olarak kabul edilir. Mısır ekilen vakitlerde ekilebilir. Elle veya mibzer aracılığı ile ekim yapılabilmektedir. Ekim yapılmadan önce dekara mutlaka 30 kg DAP gübre atılmalıdır. Bölgelere göre ekim zamanı dağılımı;
Çukurova ve Akdeniz Bölgesinde Şubat sonu Mart başı.
Ege, Marmara, Kıyı Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu Nisan sonu - Mayıs başı.
İç Anadolu ve Doğu Anadolu 15 Mayıs - Temmuz başı ekim yapılabilir.
Şeker Sorgumu Protein Değeri Ne Kadar?
SweetBetty İthal Şeker Sorgumunun besin değerleri şu şekildedir: %15-18 saf şeker, %4-5 ham protein, 1850 kilokalori enerji.
Şeker Sorgumu Hangi Koşullarda Yetişir?
Şeker Sorgumunun toprak seçiciliği yoktur. Her toprakta yetişir. İlkbaharda yağışlarla birlikte sulamadan bile yetişir. Kara suluk ve killi topraklarda daha iyi yetişebilmektedir. Ancak ideal şartlar olarak bol sulu, alüvyal araziler ve azotlu gübreyi çok sever. Geniş yapraklı, kalın ve gevrek gövdeli dik ve sağlam yapılı olmasından ötürü zor şartlara mısıra göre çok daha dayanıklıdır.
Şeker Sorgumu Neden Ekilir?
SweetBetty ithal şeker sorgumu, eğer ekiminiz yeşil veya kuru ot amaçlı ise dekar başına 5 kg tohum yeterlidir. Bitki boyu 80-100 cmlere olunca hasat yapılır. Eğer silaj amaçlı ekim yaptıysanız dekar başına 1 kg. tohum yeterli olmaktadır. Bu sırada boy, yerine göre 3 metre ile 5 metre arası değişiklik gösterebilmektedir. Başaklar kahverengiye dönüp, bitkiyi sıktığınızda tatlı bir özsuyu elde edebiliyorsanız hasat zamanı gelmiş demektir.
Şeker Sorgumunda Yabancı Ot Mücadelesi Nasıl Olmalıdır?
Yabancı ot mücadelesi bitkiler 15-20 cm boylarına ulaştığında yapılmalıdır. Araçapa makinesi ile çok daha iyi sonuçlar alabilmeniz mümkün. Bitkiler 30-40 cmlere ulaştığında ise dekar başına 15 Kg. üre verilmesi tavsiye edilmektedir. Üre, su ile birlikte verilmelidir. Her sulamada (özellikle damla sulama) bu tekrarlanırsa sonuç ortalamanın çok daha üzerinde olacaktır.
SweetBetty Şeker Sorgumu İçin Silaj Hasatı Ne Zaman Olmalı?
Şeker sorgumunuzun gövde öz suyu tatlanmaya ve başakları kahverengileşmeye başladığı anda hemen hasat yapılmalıdır. Bu sayede ikinci biçime zaman bırakılmış olur ve veriminiz katlanır.