Şeker sorgumu protein oranı yüksek bir tohumdur. İçerisinde şeker de bulunan bu tohumların protein değeri % 14 g civarındadır. Bir sezonda doğru sulama ve bakım yapıldığı takdirde 3 ila 5 kere biçme imkanı bulabileceğiniz yazlık bir ot cinsidir. Hem ot hem de silajlık tipi seker sorgumu için en kaliteli tohumları burada bulabilirsiniz. Ana sayfamızdaki tohumlar bölümünden aratarak ihtiyacınız olan kadarını sipariş verebilirsiniz.
Şeker Sorgumu Bitkisi
Şeker sorgumunun Latince ismi Sorghum Saccaratum olarak geçiyor. Yaz sezonunda yetişen tek yıllık, otsu bir bitkidir. Genel olarak biyodizel ve daha çok yem bitkisi kategorisinde yer alır. Enerji elde etmek maksadıyla ya ekilebiliyor.
Şeker sorgumu bitkisinin büyüme süresi 4 ila 6 ay arasında değişkenlik gösteriyor. Bu süre bakım koşullarından ve toprağın verimliliğinden etkileniyor. Vejetasyon yani büyüme dönemini tamamlayan bitkinin boyu 5 metreye kadar ulaşabiliyor.
Yazıyı okumadan önce de Şeker Sorgumu mücizesi hakkında detaylı bilgilendirme videoyu izleyebilirsiniz.
VIDEO
Şeker Sorgumu Bitkisi Özellikleri
Şeker sorgumu yem bitkileri arasında en çok tercih edilen bitkidir. Besin değeri, üretim maliyeti ve verimli olması nedeniyle hayvan yetiştiricilerine büyük kolaylık sağlıyor.
Şeker sorgumu bitkisinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Şeker oranı oldukça yüksektir
Kardeşleme oranı fazladır
Geniş yapraklı bir bitkidir
Bol sulu ve lezzetlidir
Dönem içerisinde birden fazla biçim imkanı verir.
Şeker sorgumu, tadı ve besleyici özelliği açısından hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Hayvanlarda süt ve et verimini de artırdığı gözlemlenmiştir.
Şeker Sorgumu Bitkisinin Verimi Ne Kadar?
Tohumlar kategorisinden sipariş verebileceğiniz şeker sorgumu, verimi yüksek bir bitkidir. Bir dönüm için ortalama 8-15 ton yeşil bitki veriyor. Bu verim, bakım yöntemlerine göre değişebiliyor.
Toprak kalitesi, ekim yöntemi, ekim zamanı, gübreleme ve sulama gibi unsurlar verimi doğrudan etkiliyor. Şeker sorgumu ekip, yetiştirmenin zor bir yanı yoktur. Çok emek harcamadan bile son derece verimli bir ürün elde edebilirsiniz.
Şeker Sorgumu Protein Değeri
Tohumları ekildikten birkaç ay sonra biçilmeye gelen ve ot haliyle de hayvan yemi olarak kullanılan şeker sorgumunun besin değeri diğer bitkilere oranla bir hayli yüksektir.
Şeker sorgumu bitkisinin besin değerleri şöyledir:
% 4-5 Protein
% 14-16 Şeker
1850 k/cal enerji
Şeker sorgumu değerli bir yem bitkisidir. İçeriğindeki şeker saf, protein ise hamdır. Böylece hayvanların ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaktadır.
Şeker Sorgumu Bitkisi Ne İşe Yarar?
Şeker sorgumu, hayvancılıkla ilgilenenler için son derece yararlı bir bitkidir. Hem biyolojik enerji kaynağı hem de silaj olarak değerlendirilebiliyor. Şeker oranının yüksek olması biyoetanol üretiminde de kullanılmasını sağlıyor. Tek yıllık bir yem bitkisidir. Hayvanlarda verimi artırır. Posası, hayvanlara yüksek enerji sağlar. Besleyici ve enerji verici bir yem olarak sektörde önemli bir yere sahiptir.
Şeker Sorgumunun Yetişme Koşulları
Şeker sorgumu, her toprakta yetişebilen yani toprak seçiciliği olmayan bir bitkidir. İlkbaharın yağışlarıyla bile yetişebilen bitki için en ideali killi topraktır. Azotlu gübreleri ve alüvyal toprakları da sever.
Bol su ile sulandığı takdirde hızla coşar. Yapı olarak mısıra benzer. Fakat mısırdan daha dayanıklıdır. Gevrek ve kalın gövdesi ile oldukça sağlamdır. Geniş yapraklı ve dik yükselen bitki için gerekli koşullar sağlandığı zaman verim de yüksek olur.
Şeker Sorgumu Ekimi
Şeker sorgumu ekimi bölgeye göre değişebilir. Genel olarak don tehlikesi geçtiği zaman ekim yapılır. Örneğin Akdeniz Bölgesinde Mart başı ekim için uygunken Doğu Anadolu'da şeker sorgumu ekimi için Temmuz başı beklenmelidir. Mısır ekimi yapılan dönemlerde şeker sorgumu da ekilebilir. Şeker sorgumu mibzer veya elle ekilebilir. Ekim yapmadan önce gübre atılması tavsiye edilir.
Şeker Sorgumu Ne Kadar Ekilir?
Şeker sorgumunun ne kadar ekileceği araziye ve yetiştirme amacına göre değişir. Eğer kuru veya yeşil ot olarak kullanacaksanız bir dekara 4 ya da 5 kg tohum ekmeniz yeterlidir. Şeker sorgumu bitkisinin boyu 1 metreye ulaşınca hasat etmeniz gerekir.
Silaj amacıyla ekim yapmak istiyorsanız bir dekara 2 kg tohum yeterli olacaktır. Silaj için bitki boyunun 4-5 metreye ulaşması beklenir. Başakları kahverengi olup tatlı bir özsuyu salgılıyorsa hasat zamanı gelmiştir. Vakit kaybetmeden hasat yapılması ikinci biçim için zaman kazanmayı sağlar.
Şeker Sorgumunda Yabancı Ot Mücadelesi
Yabancı otlar şeker sorgumu gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu otları ayıklayarak bitkinin verimini artırabilirsiniz. Bitkiler 20 cm uzunluğa eriştiğinde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Ara çapa yaparak iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bitki boyu ortalama 40 cm olduğunda su ile birlikte üre verebilirsiniz. Her sulamada üre verirseniz yabancı otlardan tamamen kurtulabilirsiniz.