Reygras Otunu Biz Bulmadık!
Kıymetli arkadaşlar,
REYGRAS 1983 yıllarında Türkiye’ye getirilmiş, üniversitelerimizin ilgili bölümleri tarafından incelenmiş, üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Dünyada 300 çeşit Reygras olduğu bilinmektedir. Yıllar yılı özellikle İzmir bölgesinde bilinçli yetiştiriciler tarafından kullanılan alternatif bir yem bitkisidir.
Yaptığım çalışmalar sonucunda İzmir ve Bursa’da, bundan 40 yıl öncesine kadar Reygrası eken ve bu otu bilen yetiştiricilerimizle tanışma fırsatım oldu. 2001 yılında hayvancılığa başladıktan iki yıl sonra Reygras tohumunu İzmir Ödemiş bölgesinden kendi şehrime getirdim. Daha sonra 2007 yılında geniş arazilerde Reygras ekimi yaptım. O dönemlerde tohum çeşitleri üzerinde şu anki kadar bilgi sahibi değildim. Bu işlere gerçekten emek veren bilgili ve gayretli insanlardan destek alarak kendimi geliştirdim. Onlara tekrardan teşekkür ediyorum. 2011 yılında yurtdışına gittim. Yaklaşık 40 ülke gezdim. Özellikle Uruguay, Brezilya, Arjantin, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde Reygras otunun yaygın bir şekilde kullanıldığına tanık oldum. Aynı şekilde Avrupa ülkelerinin tamamında da Reygras yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Avustralya’da Reygras otu İle alakalı dernekler dahi var. Bu konuda bayağı ileri durumdalar. Dünyayı dolaşıp geldikten sonra hayvancılık alanında Türkiye'de ihmal edilmiş yeni bir alan keşfetmiş oldum. Daha sonra bu konuda çiftçilerimiz bilgilendirmeye başladım. 2008 yılında başladığım bu yolda onlarca Reygras çeşidi üzerine denemeler yaptım. Araştırmalarım hala da devam etmekte. Reygras Türkiye ve dünya piyasasında farklı isim ve markalar adı altında satılıyor. Peki bu çeşitlerin hepsi aynı amaca mı hizmet ediyor? Çeşitler birbirine akraba olmasına rağmen hiçbiri diğerine benzemiyor. Bu işe başladığımda tescil edilmiş üç ya da beş tane çeşit bulunmaktaydı.
Geçtiğimiz 4 yıl içerisinde çeşit sayısı 40 adeti bulmuş durumda. Türkiye çok farklı coğrafi yapılara ve iklimlere sahip bir ülke. Ülkenin güneyinde muz yetişirken başka bir bölgesinde 90 günlük mısır dahi yetişmemekte. Bu farklılık Reygras tohumlarının da çeşitlilik göstermesine sebep oluyor. Yıllardır çiftçilerle yaptığımız görüşmeler ve geri dönüşler sayesinde hangi çeşidin hangi bölgede daha iyi çalıştığını artık çok iyi biliyoruz. Her bölgeye ve iklime göre önerdiğimiz Reygras tohumu farklılık gösteriyor. Tarlasını ot yetiştirmek dışında başka bir üretim için kullanmak istemeyen çiftçilerimiz için çok yıllık Reygras çeşitlerimiz de mevcut.
Reygras erken hasat edildiğinde %18 ila %20 proteine kadar çıkabilen bir protein yapısına sahip. Sindirilebilir değerleri çok yüksek olan ve hayvanlar tarafından iştahla tüketilen bir ot. Hayvanların sevdiği ot sıralamasında tahtını hep koruyan, Yonca ile kıyas yapılamayacak bir ürün Reygras. Tarlası kendisine ait olan su sorunu olmayan üreticileri tabii ki yonca ekmesini öneriyoruz ama kiralık tarlalarda ekim yapanlar ve su problemi olan çiftçilerimiz için Reygrası öneriyoruz. Yağış bakımında fakir olan bölgeler için de yulaf ekilmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle yüksek süt verimli hayvanlarda ülkemizde buğday silajı üretimi de yaygınlaşmış durumdadır.
Reygras buğday silajı yapmak isteyen üreticilerimiz için çok daha ekonomik bir seçenektir. Çünkü Reygras buğdaygillerden bir bitkidir. Buğday tek biçimlik bir ürün olduğu halde Reygras iki veya dört biçime kadar biçim sayısı artar bilen bir üründür ve verimi buğdaydan fazladır. Reygras içerik zenginliği açısından neredeyse buğday ile aynı değerlere sahiptir. Fakat bazı yetiştiriciler biçim zamanını düzgün ayarlayamadıkları için Reygrasın protein değerini düşürmektedir. Bu durum da Reygrasın düşük proteinli bir yem bitkisi olarak düşünülmesine zemin hazırlamaktadır. Reygras körpe iken biçilirse, 20 protein zamanında biçilirse, 18 protein biçime geç kalınır ise 16 protein 14 protein hatta 12 proteine kadar düşer.
Reygras ekimi ve biçimi her aşamasında analiz yaparak sıkı takip ettiğimiz süreçlerdir. Ayrıca kendi bünyemizde ve üniversite bünyesinde kurduğumuz deneme çalışmaları sonrasında hangi tohumların birbirine üstünlükleri olduğunu ve hangi toplumun hangi bölgede daha iyi performans gösterdiğini denedik. Sonrasında geliştirmeler yaptık. Hala da çalışmaya devam ediyoruz. Bizden önce bu işlere emek veren tüm sektör paydaşlarını teşekkür ederim. Şirketimiz bünyesinde çalışmalarına devam eden Profesör Doktor Mustafa Erayman İle birlikte yakın üniversitelerde ve Tarım Bakanlığı’na bağlı deneme istasyonlarında Tohum ıslah ve vdeneme çalışmalarımız devam ediyor.
Şeker sorgumu, Sorgum sudan otu melezi, Sorgum otu, Reygras otu, Tefgras otu, Yonca gibi alternatif kaba yemler üzerinde çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Etiketler: reygras, reygrass, reygrass otu
Nisan 26, 2021
Listeye dön