Bypass Yağı Hakkında Konuşalım
Bu yazımızda size bypass yağı ile alakalı birkaç Detay bilgi aktarmaya çalışacağım. Biliyorsunuz arkadaşlar süt fiyatları düşük, para kazanamıyoruz. Hayvan başına süt miktarını artırmaya çalışıyoruz, artıramıyoruz. Süt yağımızda düşüklük var. Bir türlü yukarıya çıkartamıyoruz. Bu büyük çiftlikler ne yapıyor da ortalama 40 litre süt alıyorlar? Biz bir türlü 25 litreyi göremiyoruz diyenler var içinizde arkadaşlar. Hayvan besleme başlı başına bir bilgi birikimi gerektiren bir durum. Hayvanın ihtiyaçlarını doğru anlamak ve bu ihtiyaçları doğru vakitte, doğru miktarda önüne koymamız gerekiyor.
Bypass Yağı ve Hayvan Genetiği
İlk olarak, hayvanın genetiği kötüyse söz konusu bypass size hiçbir fayda etmez. Hayvanınız için ihtiyacı olan kaba ve kesif yemi hayvanın önüne koymadıysanız yine bypass yağı sizin için hiçbir fayda sağlamaz. Hayvanınız yeni doğum yapmış ise ve siz yeni doğum yapmış bir hayvanın ihtiyaçlarını doğru bilmiyorsanız, eksik besliyorsanız, hayvanlar sağı solu yalayıp duruyorsa, önleri sürekli olarak boşsa yine bypass yağı sizin için hiçbir şey yapmaz. Boşuna para verip de paranızı zayi etmeyin. Önemli olan şu; hayvanın ırkı, hayvan ne zaman doğum yaptı, hayvan bir süt ırkı hayvan mıdır, kaç litre süt beklentiniz var, daha önce kaç litre süt vermişti, ilk doğumunda ortalama 25-30 litre süt veriyor muydu? ya da 35 litre eriyor muydu? Bu soruların cevabını bilmemiz bypass yağı kullanımından verim almamız için hayli önemlidir.
Hayvanın ihtiyacı ne zaman açığa çıkıyor sorusuna cevap vermeye çalışalım. Doğumdan hemen sonraki 100 gün içerisinde. Bu 100 günde hayvan genetik potansiyelinin gereği ciddi anlamda süt vermeye kendisini zorlamaya başlar. Peki bu zorlama esnasında önüne koyduğunuz besin ve maddeler bu hayvanın ihtiyacını tamamlamıyorsa kendi bedeninden vermek zorunda. Peki nasıl anlıyoruz kendi vücudundan verdiğini? Doğuruncaya kadar çok güzeldi hayvan, kalıplıydı, kiloluydu, kondisyonu çok iyiydi doğurduktan sonra hayvan birdenbire çatal bacak oldu, zayıflayıverdi. İyi süt veriyordu ama birdenbire sütü ve sütünün yağı düştü. Bu ve bunun gibi yorumlardan hemen anlayacaksınız ki sizin verdiğiniz malzemeler hayvanın verdiği sütle denk değil.
Bypass Yağını Nasıl Kullanmalıyız?
Hayvan 30 litre 35 litre verecek ama siz hayvana yeterli malzemeyi veremiyorsunuz. Peki kaba ve kesif yemin içerisinden hayvan istediği miktarda yağı alamıyor mu? yok mu yani? Var ancak yeterli değil. Şimdi hayvandan hem yüzde üç buçuğun üzerinde yüzde dört yağ beklentisi içerisinde olacaksınız hem de hayvana verdiğiniz malzemelerin içerisinde söz konusu üç buçuk dört oranındaki yağa denk gelecek kadar yağ olmayacak. O zaman bypass yağı kullanımı öne çıkıyor arkadaşlar. Başlangıç olarak hayvan başı 50 gramla başlayacaksınız sonra 100 gram ardından 150 gram daha sonra 200 gram şeklinde hayvanın süt verimine göre 400 gram ve 500 grama kadar çıkabilirsiniz. Şunu baştan söyleyeyim; Bypass Yağı çok lezzetli bir yiyecek değil. Hayvanın önüne koysanız belki de yemez. Hatta tiksinebilir, bu çok normal çünkü bypass yağımızın içerisinde kimyasal bir tatlandırıcı veya koku önleyici yoktur, dolayısıyla hayvanlara bu malzemeyi alıştırarak vereceksiniz.
Verim ortalaması 15-20 litre, doğumdan sonra 150 gün geçmiş, herhangi bir kondisyon problemi yok, gebe kalma problemi yok, kızgınlık problemi yok. Bu hayvanda bypass yağı kullansam aldığım süt artar mı? Artmaz, sadece paran boşa gider. Ama eğer doğumundan hemen sonraki 100 günlük periyod içerisinde süt veriminin pik noktasına daha hızlı ilerlemesini istiyorsan hiç dalgalanma yapmadan ve hayvan da zayıflamadan, hemen kızgınlık geçirsin, yeniden tohumlayayım istiyorsan bypass yağı kullanmalısın. Kullandığınız zaman farkı göreceksiniz. E abi çok pahalı diyorsunuz, peki neye göre pahalı? Bir şeye pahalı diyebilmek için ne verdiğimize ve ne aldığımıza bakmamız lazım. Biz buna kaç para ödüyoruz? karşılığında bizim aldığımız süt ne kadar artıyor? sütümüzün yağı artıyor mu? Süt yağı artışı var mı? Pekâlâ, süt miktarında bir artış yok. Süt yağında da bir değişiklik olmadı ama hayvanımız zayıflamadı bu da bizim için başlı başına bir kazançtır.
Büyük Çiftlikler Bypass Yağından Vazgeçmez
Doğumdan sonra hayvanların zayıflaması bir gelenek haline gelmişse siz besleme anlamında yetersiz olduğunuzu anlamalısınız. Tabii ki her şey bununla bitmiyor; vitaminler, mineraller, enerji, protein, kaba yemin partikül büyüklüğü ve kaba yemin kalitesi, mısır silajının kalitesi gibi birçok etken süt verimi üzerinde çok önemli etkiye sahiptir. Ama biz dedik ki her şey tamam olduktan sonra istediğiniz performansı alamıyorsanız, yahu her şeyi koydum, ne yaptıysam olmadı, bir türlü şu meşhur ünlü çiftliklerin alabildiği 30-40 litre bariyerine bir türlü gelemedim, benim ineğim işte ilk 50 günde çok iyi süt veriyor ama ondan sonra birdenbire sütü kesiliyor aşağı seviyelere iniyor, hayvanım yağını düşürüyor gibi şikayetleriniz var ise işte o zaman sizin bypass yağı ürünümüze ihtiyacınız var. Biz bu ürünü fabrikadan direkt Türkiye'ye döviz ile toptan alıp çok düşük bir kâr marjıyla çiftçimizin kapısına kadar gönderiyoruz.
Arkadaşlar kullandıktan sonra bırakamayacaksınız o söz konusu 30-40 litre süt veren işletmeler bypass yağı kullanmamayı akıllarından bile geçirmezler. Diyeceksiniz ki sen de bir sürü şey söyledin onu al, bunu al, canlı maya al veya mineral madde, soda al, magnezyum oksit al, ya kardeşim biz ne kazanıyoruz ki? Hayvana ettiğimiz masraf 100 liradan 150 liraya çıkıyor bitirdin bizi. Peki gelirinizdeki artış buradaki masrafları kapatıyorsa ve hatta size daha kârlı hale getiriyorsa, hayvanı gebe bırakmak için ekstradan para harcamıyorsanız, hayvanın süt yağını yükseltmeniz durumunda müşteriniz sizden memnunsa ve bunu primle destekliyorsa, perakende süt satıcıları için ciddi bir avantaja dönüşüyorsa, hayvanınız zayıflamıyorsa siz bu işin karşılığını zaten almışsınız demektir. Bir örnek daha verelim: şimdi bir hayvan yüz bin lira, doğumdan sonra hayvan zayıfladı oldu çatal bacak. Gitti mezbahaya size para etmiyorsa siz bunun için bir şey yapmayacak mısınız. Dolayısıyla ben bunu verdim ama sütüm artmadı. Ben bunu verdim ama süt yağında artış olmadı. Demek ki senin besleme mantığın çok iyiymiş senin eksiğin hayvanının zayıflamasını önleyememek işte onu bile önleseniz yine sizi kârlı çıkaracak bir uygulama bypass yağı kullanımı. İnternet sitemizden ürünümüz hakkında teknik bilgi edinelebilirsiniz. Teknik arkadaşlarımızdan detay sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Allah’a emanet olun.