BÜYÜKBAŞ KURBAN BASKÜL NE OLMALI?
Kıymetli arkadaşlarım hayvancılıktan anlamayan insanların bazen yorumlara katıldığını görüyorum özellikle kurban bayramında üreticinin suiistimal yaptığını ve yüksek fiyata mal sattığını söyleyen ve bundan şikayetçi olduğunu söyleyen tüketiciler var bu konuya açıklık getirmek adına bu paylaşımı yapmak istedim.
Kurban hayvancılığı farklı bir alandır her hayvan kurban olmaz kurban olabilmesi için belli standartları taşıyor olması gerekir.
Özellikle büyükbaş hayvanlarda iki yaşamış hayvana ihtiyaç var. Yani iki hicri yıl doldurmuş olması gerekiyor (kısaca 24 aylık olması gerekiyor). ⚠️⚠️⚠️
Normalde erkek hayvanlar 16 ya da 17 aylık olduklarında istenilen ağırlık ve kiloya ulaşırlar ve kesime giderler lakin bu hayvanlar kurban vasfı taşımaz ve kurban olabilmesi için fazladan yedi yahut sekiz ay daha yaşaması gerekir.
Bu fazladan yaşadığı yedi yahut sekiz aylık dönem içerisinde hayvanlar kilo almaz ama günlük maliyetleri olduğu gibi devam eder bu maliyetleri kurban hayvancılığı yapmak isteyen insanlar öderler dolayısıyla kurban kesmek isteyen insanlar da bu bedeli ödemek zorundadırlar.
Yani sizler iki yaşamış büyükbaş hayvanın kesersiniz diye üretici bu hayvanları ahırında fazladan tutmak zorundadır.
Fazladan para istiyor olması da tabii hakkıdır.
Aksi halde gider kültür ırkı bir hayvan besler 16 yahut 17 aylık iken keser yoluna bakar keyfine bakar.
Kurban için özel hayvan besliyorsa sizin de fazladan para vermeniz gayet normaldir.
Kurban et satılan günler değildir kurban bir ibadettir ibadet standardını ve şartlarını taşımayan hayvanları kesmekle kurban kesmiş olmazsınız sadece et yemiş olursunuz.
Bu sebeple normal şartlarda ve normal günlerde hayvanların satış fiyatı ile kurbanda ki satış fiyatı arasındaki farkı bir suiistimal bir fırsatçılık olarak değerlendirmek bu konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanların yaptığı işlerdir!
Ayrıca bir hayvanın kurban adayı olabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir sadece 24 aylık yaşı doldurmuş olması yetmez.
Eksikleri ve kusurları olmamalı vücudunda kurban olmaya aday hayvanda bulunması gereken şartlar ve özellikler bulunmalıdır.
Ayrıca kurban satışı yapmak sadece et satışı yapmak anlamına gelmiyor.
Ortada bir organizasyon ve hizmet vardır. Siz kurbanla birlikte bu organizasyonu ve bu hizmeti satın alıyorsunuz.
Normal şartlarda besicilik yapan bir kişi aynı anda 20 tane hayvanı tek bir mezbahaneye satar tek bir kişi ile muhatap olur bir kamyona bunları bindirir mezbahaya gönderir kesim sonrası parasını anında hesabına alır.
Ama kurban hayvancısı iseniz özellikle büyükbaş hayvan satıcısı iseniz her bir hayvana yedi kişinin ortak olduğunu düşündüğünüzde 20 tane hayvan satmanız durumunda 140 kişiyle muhatap olmak zorundasınız
140 kişiyi memnun etmek dertlerini dinlemek pazarlık etmek tahsilat yapmak muhakkak ki zordur bütün bu bedeller kurban almak isteyenler tarafından ödenmek zorundadır.
Ayrıca kurban satışı yapabilmek için büyükşehirlerde yer kiralamak kira bedellerini ödemek hayvanlar satılıncaya kadar hayvanlarla birlikte aynı mekanda yatıp kalkmak bu hayvanları kamyona bindirip satılacağı yere götürmek...
Sonrasında satılmayan hayvanları tekrar yüksek maliyetli nakliye ücretleri ödeyerek şehrine geri getirmek bunların hepsi çok ciddi maliyetlerdir ve bunların hiçbirisi alıcı tarafından görünmez.
Dolayısıyla normal şartlarda 15.000 TL’ye satın aldığınız bir büyükbaş hayvanın kurbanda 17.000 TL 18.000 TL gibi rakamları almanız gayet normaldir aradaki ödediğimiz fark yukarıda saydığımız maliyetlerden kaynaklanmaktadır.
Şimdi kaç paraya satılması gerektiği konusundaki düşüncelerimi aktaracağım:
Arkadaşlar normal şartlarda 500 kg gelen bir hayvan mezbahaya götürdünüz zaman maksimum
300 kg karkas yapar.
300 kg karkas bugünkü şartlarda 45 TL’den kesilse
13.500 TL para toplar.
Bu hayvan kurban olma şartları taşıyorsa yani 24 aylık yaşı doldurmuş ve kusurları olmayan bir hayvan ise bu hayvanın 15.500 TL’ye satılıyor olması gayet normaldir!!!
Yani karkas et fiyatı üzerinde 2000 liralık bir fazlalık büyük bir fazlalık değildir!
Yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı zaten Üretici bu bedelleri ödemektedir.
Eğer ki karkas değeri:
13.000 TL olan bir hayvan 16.000 TL’den kurban olarak satılmaya çalışılıyor ise bunun içerisinde hangi hizmetlerin olduğu sorgulanmalıdır.
Bazen kesim hizmeti içerisinde olabiliyor bazen parçalama hizmeti içerisinde olabiliyor bazen kapıya teslim nakliye dahil olabiliyor bütün bunları iyi değerlendirmek lazım.
Ayrıca bir yanlış daha yapılıyor!
Anadolu’daki fiyatlarla büyükşehirlerdeki fiyatlar birbirleri ile kıyaslanmaya alışılıyor bu çok büyük bir yanlıştır.
Anadolu’da pazar kirası yoktur maliyetler düşüktür nakliye ucuzdur. Lakin büyükşehirlerde kurban hizmeti almak istiyorsanız belediyelere yer kirası ödemek zorundasınız ve bunlar ciddi paralardır.
Anadolu’dan İstanbul’un herhangi bir noktasına hayvan götürmek istediğinizde hayvan başı 500 TL’ye kadar nakliye maliyeti hayvanın üzerine bilmektedir. Dolayısıyla bir hayvan kamyona binip Anadolu'nun herhangi bir yerinden İstanbul’a kurban olarak pazarlanmak için gitmişse Anadolu’daki fiyatlarla kıyaslamak hiçbir zaman doğru değildir bir miktar fazla olması gayet normaldir.
Kurbanın kesilmesi parçalara bölünmesi kemiklerinin soyulması işlemi için de ayrıca bir ücret ödemeniz gerekiyor bütün bunlar içerisinde anlaşmış iseniz yine normal zamanlardaki
Karkas et fiyatları ile kıyaslamanız doğru olmayacaktır!
Kasaplara ödediğimiz paralar hiçbir zaman zorunuza gücünüze gitmesin kasaplar size hizmet edebilmek için siz bayram yaparken onlar yılın en yoğun günlerini geçiriyorlar.
Senede birkaç gün de olsa bırakın para kazansınlar onların kazandığı paraları da gözümüz olmasın.
Onlara para verirken zorunuza gidiyorsa aynı işi sizin yaptığınızı düşünün. Kurban bayramında çalışmak zorunda olduğunuzu düşünün eminim empati yapmak kararınızı kolaylaştıracaktır.
Ayrıca satın aldığınız hayvanın erkek hayvan olması dışı hayvan olması daha önce doğurmamış bir hayvan yani düve olması ile doğurmuş hayvan olması arasında da fiyat farkı vardır.
Tabii ki erkek hayvan diğerlerinden daha pahalıdır sebebi ise kemik firesi düşük randımanı yüksektir.
Düve yani daha önce doğurmamış hayvanlar ise büyükbaş erkek hayvanlara yakın bir piyasa değeri üzerinden işlem görürler.
İnek diye tabir ettiğimiz doğurmuş hayvanlar ise kaç defa doğurmuş olduğuna göre yani yaşlanmış olduğuna göre fiyatları canlı kilogram üzerinden 4 TL ile 5 TL arasında daha düşük fiyattan işlem görür.
Bunun sebebi ise kemik firesinin yüksek olması, et kalitesinin düşük olması, yağ oranının yüksek olması randımanın düşük olmasına bağlıdır.
Ve yine hayvanlar arasındaki fiyat farklılıkları hayvanların kondisyonlarına göre değişir!
Bütün bunları birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz için yazdım sizde zahmet edip okursanız çok memnun olurum görüş ve fikirlerinizi Yorumlarda üsluplu bir şekilde anlatırsanız bu işten anlamayan insanlar da istifade etmiş olurlar.
Selametle kalın Allaha emanet olun.