BAŞARILI BİR EKİM SEZONU İÇİN 10 ALTIN KURAL
Ekim zamanı kimi yerde bitti kimi yerde devam ediyor. Amerika birleşik devletlerinin çeşitli kurum ve kuruluşlarından derlenen bilgileri istifadenize sunuyorum. Ekimden önce yapacağınız plan ve hazırlıklar sizin maddi ve manevi sağlığınıza faydalı olacaktır.
1. VERİM AMACINA GÖRE BİR PLAN YAP: Eğer yüksek bir verim planlıyorsan toprak sağlığına da dikkat etmeniz gerekir. Toprak analizini önceden yaptır ve arazinin durumunu öğren. Genetik ne kadar iyi olursa olsun fakir toprakta iyi beslenmeyen üründen verim alınamaz.
2. EKİM ARAÇLARINIZI ZAMANINDA HAZIR EDİN: Ekim zamanlaması veriminizin yarıdan fazlasına etki eder. O yüzden tohum yatağını toprak işleme araçlarıyla veya zirai ilaçlar ile temizleyin. Ekim için doğru zamanı kollayın hava durumunu takip edin ve mibzerinizi veya ekim alet ekipmanınızı hazırlayın.
3. KALİTELİ LASTİKLER ZAMAN VE PARA KAZANDIRIR: Tarla işlerine girmeden önce lastiklerin kalitesi önem arz eder çünkü tarlanın ortasında lastik tamir ederken bir çok şeyi kaçırabilirsiniz. Ekim ya da hasat sırasında hiçbir şeyin sizi durdurmasını istemezsiniz. Kabak lastiklerinizi zamanında değiştirmezseniz ekim için harcadığınız zamanı tamirciyi beklemek için harcarsınız. Arazi, iklim ve işletmenin büyüklüğüne göre ekim için geçirdiğiniz her saatin verimde 5000 TL’ye kadar zarar verdiği hesaplanmıştır.
4. YABANCI OTLARLA MÜCADELEDE ZAMANLAMAYA DİKKAT EDİN: Kısa ve uzun vadeli hava tahminlerini aklınızda tutun. Komşunuzun ne yaptığından ziyade kendi işinize odaklanın. Yabancı ot konusunda çabuk davranmak lazım ama aceleci de olmamak lazım. Tarlanızın yabancı ot profilini iyi bilmeniz ona göre mücadele etmeniz gerekir. Tarlanızdaki yabancı otların tarım ilaçlarına dayanıklılık durumunu iyi bilmeniz ve ona göre doz ayarlamanız daha etkili olacaktır. Ne kadar erken ekerseniz yabancı otlar için o kadar geniş bir yetişme döenmi demektir. O nedenle çok erken ederken bunları göz önüne alın. Aldığınız yabancı ot ilaçlarının hangi sıcaklıklarda etkili olduğuna dikkat edin soğuk havalarda yaptığınız uygulama bir işe yaramayabilir.
5. KÖTÜ YABANCI OT KONTROLÜ MALİYETİNİ BİLİN: Yabancı otlardan kurtulmak için harcayacağınız para verimden kaybettiğiniz paradan çok daha az olacaktır. Yabancı otla mücadelede geçirdiğiniz her dönem %2 verim kaybı demektir.
6. ÇIKIŞ SONRASI YABANCI OT İLAÇLARI (HERBİSİT) UYUGULAMASI YAPIN: Çıkış öncesi yapılan ot ilacı uygulamasından sonra, kaçak (herbisitle temas etmeyen) yabancı otlardan kurtulmak amacıyla çıkış sonrası yabancı ot ilaçları da kullanabilirsiniz.
7. TOHUMLARINIZI İLAÇLAYIN: Özellikle mısır ve soya tohumları mantari hastalıklara karşı ilaçlı satılır. İlaçlı değil ise bunu kendiniz de yapabilirsiniz ekimden önce. Hatta tohum kurdu veya böceği riski varsa insektisit ile de kaplayabilirsiniz. Tohumları humik asit veya diğer takviye edici gübreler ile de kaplarsanız verime ilave katkısı olacaktır. Bu tür tohum kaplamalar tohumunuzun genetiğini koruma açısından önemlidir.
8. ALET EKİPMANINIZI GÜNDE ÜÇ KEZ KONTROL EDİN: Ekime başlamadan önce araç gereç kontrolünüzü düzenli yapın. İleri teknoloji kullansanız da tarlaya girmeden önce deneme yapın araçlar düzgün çalışıyor mu kontrol edin. Disklerin sıraları düzgün çektiğine emin olun.
9. TEKNOLOJİNİN AVANTAJLARINDAN YARARLANMAYI İHMAL ETMEYİN: Sezon boyunca notlarınızı bilgisayarda kayıt altına alın. Bu Excel (Ekzel okunur) programı ya da daha gelişmiş programlar olabilir. Yeni teknolojiler hakkında internet eğitimleri ve uzmanlarını takip edin. Akıllı telefonlarda tarımla ilgili programlar var en yakın uzmana ve arkadaşlarınıza danışarak bunlara kolayca ulaşabilir işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
10. TARLA KONTROLLERİ: Erinmeyin ve düzenli aralıklarla tarlanızı ve bitkileri kontrol edin. Mümkünse birkaç bitkinin kökünü kontrol edin hastalık ve zararlı kontrolü için. Aynı zamanda yabancı ot kontrollerini de yapmış olursunuz. Hastalık ve zararlı eşiğini iyi bilerek mücadeleye girin. Uyguladığınız ilaçlar sadece hastalık ve zararlıyı durdurur zararı geri getirmez. Gerektiğinde iyi bir sıvı gübreleme programı ile hastalık ve zararlılara karşı bitkilerinize direnç kazandırabilirsiniz.
Son olarak Eşref Şekerli’nin sosyal medyasını sıkça takip edin yenilikler hakkında bilgi edinin. Çağrı merkezini arayarak tarım ve hayvancılık konusundaki satış, teknik destek ve promosyon konularında yardım isteyebilirsiniz.
Hayırlı ve bereketli bir sezon dileğiyle…
Prof.Dr. Mustafa ERAYMAN
Çağrı merkezi Tel: +90212 709 4610.
Whatsapp servis hatları:
https://wa.me/905551404610 Onur
https://wa.me/905551404617 Burak
https://wa.me/905551404611 Selçuk
https://wa.me/905551404619 Hacı Vehbi
https://wa.me/905551404615 Fatih.
https://wa.me/905551404614 Mustafa
https://wa.me/905523904620 Taner
kaynak: https://www.agriculture.com/crops/ten-tips-for-planting-season-success