Azotlu Sıvı Yaprak Gübresinin Kaliteye Etkisi
AZOTLU SIVI YAPRAK GÜBRESİNİN KALİTEYE ETKİSİ
Çiftçilerimiz bitkileri görsel zevkleri için değil para kazanmak için ekiyor. Bu nedenle tarlasına yüksek verimli ticari çeşitleri ekmeye özen gösteriyor ancak bu çeşitlerin verimli ve kaliteli olması için iyi beslenmesi gerekmektedir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel besin elementleri genelde ticari gübre olarak topraktan verilmektedir. Bu durumda bitkilerin kökleri bu besinleri topraktan kökleri vasıtasıyla alır. Bu yazımızda düzenli ve yeterli dozda yaprak gübresi uygulamalarının takviye edilmesiyle verim ve kaliteyi artırmanın mümkün olduğuna dair bilgiler paylaşacağım. Eskiden sıvı gübrelerin içerdikleri besinlerin yoğunluğu azdı ve sıvı gübre uygulamalarını yapacak makine ekipman varlığı yetersizdi ancak sıvı gübre içeriklerindeki besin yoğunluğunun artması ve makine ekipman teknoloji ve tedarikindeki gelişmeler sıvı gübre üretim ve kullanımını artırmıştır. Diğer tarım ilaçları ve gübreler ile beraber kullanımı da düşünülürse sıvı yaprak gübrelerinin oldukça ekonomik bir yaklaşım olduğu belirtilmektedir (1). Tabi ki bu gibi uygulamalarda kâr zarar hesapları yapılmalı, toprağınızın, çevrenizin veya ekeceğiniz çeşidin özelliklerini iyi bilmeniz ve uygulamaları zamanında yapmanız gerekiyor.
Bazı çiftçilerimiz gariban edebiyatı yapıp “para mı var da yaprak gübresi atalım bir de” yaklaşımında olabilmekte ancak yapacağınız ekstra 20-30 TL masrafla %10-20 gibi bir verim veya kalite artışı sağlandığında 100- 200 TL belki daha fazla kazanacaksanız gariban değil zavallı durumuna düşebilirsiniz.
Bitki gelişimine önemli katkıda bulunan yaprak gübrelerinin element içerikleri farklı oranlarda olabilmektedir. Bitkilerde verim ve kalite parametrelerini önemli ölçüde etkileyen Azot (N) genelde topraktan bitki kökleri vasıtasıyla alınmasına rağmen yapraktan da takviye edilmesi verim ve kaliteyi artırabilmektedir.
Kanada ve Avustralya’da yapılan çalışmalarda çiçeklenmeden sonraki sıvı yaprak gübresi uygulamasının granül ticari azotlu gübrelere göre buğdayda daha fazla protein içeriğine sebep olduğu belirtilmiştir. Diğer çalışmalarda buna paralel sonuçlar vermiş 12 bölgenin 9 tanesinde çiçeklenme sonrası yaprak gübresi uygulamasının buğday protein içeriği ve verimini doğrudan artırdığı bulunmuştur (2). Protein içeriğinin yüksek olması ekmeklik kalitesini artırdığı için çiftçiler için önemli bir fiyat avantajı sağlamaktadır.
Sıvı yaprak gübrelerinde azot kaynağı olarak üre kullanılması bitkilerde gübre yanıklığı problemini en aza indirecek yöntem olarak belirtilmektedir. Genelde amonyum içerikli gübrelerin hele özensi kullanılması bitki yapraklarına zarar verebilmektedir. Diğer yandan üre içerikli sıvı yaprak gübrelerinin Septoria gibi bazı bitki hastalıklarının şiddetini azalttığı da bulunmuştur (3-4). Bu da dolaylı olarak hastalık kayıplarını azaltmak, verim ve kaliteyi artırmak demektir.
Erken dönemde atılan sıvı gübre meyve ağaçlarında tozlanma ve döllenme dönemini uzatmaktadır. Diğer bir faydalı bulgu ise meyve ağaçlarında hasat döneminin sonunda bile yapraklara verilecek üreli sıvı yaprak gübresi, azotun dal ve kök gibi depo organlarında birikmesini ve yeni dönemde kolayca bitkiye sunması verim ve kaliteye olumlu etkiler yaptığı da belirtilmiştir. Bunların yanında tuzluluk, kuraklık ve göllenme gibi stres şartlarında köklerin topraktaki besin elementlerini alımında zorluklar olabileceğinden sıvı yaprak gübresi uygulaması zararları önleyecek ve verimliliği artıracaktır (5).
Azot içerikli yaprak gübreleri bitkiye uygularken bitkilerin gübreden azami faydalanması için yaprakların yeterince büyük ve suya doygun olması gerekmektedir. Susuzluktan sararıp solmuş yapraklar veya çiğ düşmüş yapraklar sıvı yaprak gübrelerinden yeterince yararlanamaz.
Eşref Şekerli üretimi akıllı sıvı gübremiz Nitrozinc Fort ® %15 üre yanında çinko ve bor gibi bitki gelişimini, verim ve kaliteyi artırıcı ilave içerikleriyle çiftçilerimizin kullanımına sunulmuştur. Bağınızda, bahçenizde, seranızda veya tarlanızda güvenle kullanabileceğiniz Nitrozinc Fort ® hakkında promosyon, teknik destek ve tedarik bilgileri için lütfen çağrı merkezimiz ile iletişime geçiniz.
Hayırlı ve bereketli bir sezon dileğiyle…
E-mektup: [email protected]
Çağrı merkezi Tel: +90212 709 4610
Etiketler: azot, gübre, sıvı yaprak gübresi
Mart 23, 2021
Listeye dön